fredag den 30. november 2012

Flutes og svampe-nøddepostejer



Jeg bagte disse flutes forleden. De er superlækre og meget nemme. Rucolasmagen er ikke vildt fremtrædende, så selv fol,k der rynker på næsen over denne type salat, spiser med glæde disse flutes. Og så er de vildt dekorative. Glemte desværre at tage et billede af dem bagt.

Opskriften er fra 'Varm på brød og lun på boller' af Rikke Holm, men jeg skriver den, som jeg lavede dem.

Ingredienser:

150 g fuldkornsmel
350 g hvedemel
60 g rucola finthakket
20 g gær
4 dl vand
1 tsk salt

1) Gæren opløses i vand og de øvrige ingredienser røres i. Brug en stor skål, da dejen hæver meget
2) Dejen skal være lidt klistret men alt efter din meltype skal der evt. lidt mere mel i
3) Dejen hæver natten over på et koldt sted
4) Del dejen i 3 lige store dele og form 3 flutes uden at slå luften ud af dejen. Efterhæves 1-2 timer og bages ved 250 grader varmluft i ca. 10 min.

Jeg er jo begyndt på studiet igen, hvilket betyder madpakker. Til dette formål lavede jeg følgende svampepostejer fra 'Vegetarisk Vellyst'. Nogle blev frosset ned, så de kan tages direkte med i madpakken og stadig holde sig fint til frokost.



Ingredienser

1 dl quinoa
1,75 dl vand
50 g nødder (Valnødder i originalen - jeg brugte paranødder)
300 g løg
500 g champignon
1 fed hvidløg
1 spsk tørret estragon
2 æg
1 dl græsk yoghurt (10% i opskriften - jeg brugte 2%)
1½ tsk salt
peber

1) Skyl quinoa og kog den med vandet i 10 min og lad den herefter trække under låg i 10 min. Køl af
2) Rist de grofthakkede nødder på en tør pande
3) Hak løgene fint og steg i olie på en pande ca. 5 min. Tilsæt de finthakkede, rensede svampe og steg videre, til der ikke er mere væde tilbage.
4) Bland alle ingredienser i en skål og fordel dejen i muffinforme (eller lav en stor postej til aftensmad)
5) Bages ved 175 grader i ca. 30 min.


mandag den 26. november 2012

Vegansk Creoler -middag


Puha det har været hårdt at komme tilbage på skolebænken. Til gengæld virker det som om at mit reproduktions- og obstetrikkursus nok skal blive rigtig godt! Underviserne virker rigtig engagerede, hvilket altid er lovende.

I næste uge er jeg i Holstebro på slagteri fra mandag til og med torsdag, så den store kogekunst bliver det nok ikke til. Men lære en masse det skal jeg!

Men ikke mere snak om emner jeg har lært at folk uden for dyrlægeverdenen finder moderat kvalmende. Nu til mad:

Kærestemand og jeg fik den lækreste omgang 'creolermad' forleden:


 Corn pudding, green pumpkin seed pesto og chili-cornmeal crusted tofu

 Inspirationen kom fra Veganomicon. Desværre var der flere ting jeg ikke kunne skaffe, så jeg måtte tænke lidt kreativt. Til pestoen skulle bruges Tomatillos som er en type grønne, tomater på glas. Ud fra beskrivelsen (Wikipedia; min ven) skulle de være syrlige, men det eneste sted jeg kunne finde nogle var på nettet - og det var lidt sent at bestille dagen før. I stedet valgte jeg at bruge en omgang artiskokker i lage.  Jeg havde heller ikke nok græskarkerner, så lavede en blanding af mandler, græskar og paranødder. Pestoen blev dog virkelig lækker og Kærestemand roste den til skyerne! Jeg fik 2 store sennepsglas fyldt med pesto.


Green pumpkin seed pesto ala Stine

Artiskokpesto:

1 dåse drænede artiskokhjerter - ca. 240 g
2 dl blandede nødder
1 bundt basilikum og/eller persille/koriander etc
1-2 fed hvidløg
2 stk forårsløg
2 blade romainesalat
ca. 3/4 dl olie
sort peber
evt. salt

1) Alt undtagen olien blendes sammen, hvorefter olien røres i til ønsket konsistens
2) Smag til med salt og peber


Til tofuen kom jeg til at lave en rigtig køkkenbommert. Jeg kommer fra et hjem, hvor jeg ALDRIG har paneret noget som helst - hippieforældre, som sagt. Da jeg var en smule i tidsnød kom jeg lidt til at 'glemme' at læse opskriften og blandede bare alle ingredienserne til paneringen sammen i en stor pærevelling. Flot; tofustykkerne skulle jo vendes først i soyamælken og bagefter i paneringsblandingen. I stedet smurte jeg dem ind i grøden og resultatet blev faktisk rigtig godt i følge manden. Jeg smagte kun selv et stykke da vi ikke havde så meget tofu og manden var SULTEN! Jeg synes det var helt okay. Ikke min favorit men med lidt leg, kan det nok blive rigtig godt.


Før bagning
Efter bagning

Ingredienser

450 g tofu (gerne presset mellem 2 tunge genstande foret med pair min. 8 timer før)
2,5 dl (soya)mælk
2,5 dl majsmel (jeg brugte fuldkornshvedemel, da jeg løb tør)
2 spsk Maizena
2 spsk chilipulver
1 tsk spidskommen (jeg brugte stødt hel)
 cayennepeber
lidt citronsaft
1 tsk salt

1) Skær tofuen ud i f. eks trekanter
2) Bland citronsaft, mælk og Maizena i en skål og mel og krydderier i en anden (og IKKE alt sammen som jeg gjorde)
3) Vend først tofuen i væsken og herefter i melblandingen og placer på en bageplade
4) Bag ved 200 grader varmluft i ca. 20 min. Husk at vende dem efter 10 min.


Selve stjernen i showet var klart corn pudding. Den smagte simpelthen så godt! I den oprindelige opskrift skal alt væden være kokosmælk. Jeg har en smule anstrengt forhold til kokosmælk i store mængder så jeg valgte at bruge halvdelen og spæde op med mælk (soya, ko whatever - hvad man foretrækker) for resten. Jeg synes, det gav en rigtig fin sødme uden at jeg fik fornemmelsen af at spise dessert til hovedret.

Før turen i oven

Er de ikke bare lækre?? Jeg får cravings lige nu!!
Ingredienser

Olie til stegning
600 g frosen majs
2 røde pebre
1 lille dåse kokosmælk (165 mL)
1 dl (soya)mælk
3/4 dl Maizena
1,25 dl majsmel
2 tbs ahornsirup (jeg brugte honning men det er så ikke længere vegansk)
1 bundt (% 2 til pestoen) forårsløg
1 dl hakket basilikum
2 jalapeños (jeg brugte lidt tørret chili)
lidt cayenne peber
salt efter smag

1) Sauter majs, rød peber og jala'er ca. 10 min til majsen får brune kanter
2) Rør Maizena og væden sammen. Overfør ca. halvdelen af majsblandingen til denne mix og blend det sammen til en ens masse.
3) Mix blenderblandingen, de resterende ingredienser og resten af majblandingen sammen og overfør til smurt bageform
4) Bag 30-40 min ved 200 grader varmluft

Som det kan ses på billedet øverst spiste jeg lidt groft grønt og hytteost til. Det var rigtig lækkert og jeg tror der er rigtig mange kombinationer hvor corn pudding kan fungere. Måske til vegetarisk 'kødsovs'. 



torsdag den 22. november 2012

Søndagspizza

Lidt søndagsstemning...

Vi lavede hjemmelavet pizza efter en skøn gåtur søndag. Søs var her og lavede lektier og om aftenen lavede jeg følgende pizzaer til Kærestemand og mig selv.


Hans var med tomat, mozzarella og bacon



Min var med tomat, mozzarella, champignon, trøffelcreme og basilikum. Jeg fik en salat af blomkål, mandler og spidskål vendt i dressing af pesto og græsk yoghurt. Mums.


Jeg var så grådig, at jeg først huskede at tage et billede, da det meste af min salat var væk. Heldigvis var pizzaen stadig intakt

Bunden var fra fryseren og en, jeg har lavet for ca. 14 dage siden. Kan ikke huske opskriften men vil ihvertfald arbejde videre på at finde den perfekte pizzabund opskrift. Denne var lige sej nok at rulle ud og blev derfor ikke så tynd, som jeg foretrækker.

Jeg lavede desuden også en omgang grød-knækbrød for ikke kun at varme ovnen op til pizza - hippiebarn. Jeg ville forresten ønske, jeg havde en pizzasten...

onsdag den 21. november 2012

Bageweekend 2


Ser de ikke bare lækre ud? Det her er min standard madpakke-bolle. De er koldhævede og så lette at arbejde med. Ingen klamme, nassede dejhænder bare grydeske og et par stærke overarme og så kører det. Det tager ingen tid at smide sammen - specielt  hvis man er den heldige ejer af en røremaskine. (Hvad jeg ikke er- suk)

Jeg lavede dem lørdag ved store bagedag. De hedder Mandø-boller, da jeg fik dem fra mine bedste-tanter, da jeg var ovre at besøge dem på øen i sommers. Opskriften kan varieres i det uendelige med forskellige meltyper, toppings osv. Denne gang brugte jeg rugmel, grahamsmel og græskarkerner, samt chiafrø i. Man skal bare huske, at jo mere man erstatter af hvedemelet med tungere meltyper, jo tungere bliver bollerne også. Her kommer grundopskriften:



Bedstetanternes Mandø-boller; ca. 20 stk:

Ingredienser:

1 kg hvedemel
250 g speltmel
1 spsk salt
1 skvæt olie
1 l koldt vand
20 g gær

1) Rør gæren ud i vandet og bland de tørre ingredienser.
2) Tilsæt gærvandet til melblandingen, og rør det sammen til en klæg, våd dej. Stil dejen på køl til næste morgen
3) Ved hjælp af en grydeske afsættes bollerne, som klatter på bagepapir. Her kan man vælge at pensle dem og komme diverse toppings på. De behøver ikke efterhæve, men jeg giver dem oftest lige 20-30 min. Bollerne bages i ovnen ved 200 grader til de er færdige. Ca. 15 min
4) Afkøles på bagerist. Bollerne kan sagtens fryses.


Venter på ovn tid


Det sidste som kom i ovnen var dette rugbrød. Kærestemand foretrækker nemlig rugbrød til frokost, da KUA ligger så tæt på, at han går hjem og spiser mellem forelæsninger.


Denne gang havde jeg dog snydt og købt denne pose på tilbud i Netto.


Jeg burde vel egentlig have min egen surdej, hvilket jeg faktisk havde, da jeg boede på kollegie. Jeg har bare ikke bagt så mange rugbrød i flere år, men mon ikke jeg snart skal i gang igen? Kærestemand synes i øvrigt, at brødet er virkelig lækkert, og det er bare så nemt at snyde til tider. Så indtil jeg får taget mig sammen til at lave en surdej igen, må dette være godt nok

tirsdag den 20. november 2012

Bageweekend 1

Et lille udvalg af weekendens bagemarathon

Når jeg bager, bager jeg ALTID meget på en gang. Det er måske lidt fjollet men hippien i mig har det bedst med ikke bare at fyre ovnen op for en omgang boller. Så her lørdag brugte jeg hele formiddagen på at stå i køkkenet.

Jeg lavede bl.a. grød-knækbrød med resterne af Irmas grødpose. Selve opskriften er mere en metode end en egentlig opskrift. Jeg har tyvstjålet ideen fra Christian Bitz.

Grød-knækbrød:

Ingredienser:

Havregrød (evt. rester fra morgenmad)
Sukker/honning/sirup
Krydderier (f.eks. nelliker, kardemomme, ingefær, lakrids, kanel, vanille, citron, appelsin etc.)

1. Start med at koge en omgang grød efter anvisningerne på posen. Mængden varierer alt efter hvor meget knækbrød du vil have med 2 dl grød kogt med 4 dl giver mig ca. 1 bradepande.
2. Tilsæt krydderier og sukker efter ønske - jeg brugte kanel og kardemomme og rør godt rundt
3. Spred grøden ud på en bagepapirbeklædt bradepande og lad den køle ned.
4. Bag ved 200 grader i ca. 1 time. Husk at holde øje med at de ikke brænder på.


Herefter lavede jeg samosas for at have noget lækkert til madpakken. De var et kæmpe hit hos Søs og Kærestemand. Godt jeg huskede at lægge nogen i fryseren -de andre røg på samme dag. Opskriften er fra Ingeborg Suhr: Mad, men som sædvanlig kunne jeg ikke dy mig for at ændre på det hele.

Indiske samosas:

Dej:
100 g majsmel
100 g hvedemel
100 g fuldkornsmel
1 tsk salt
1 dl chiliolie
ca. 1,2 dl vand

1) Bland alle ingredienserne og ælt ca. 10 min - det kan godt være der skal bruges mere eller mindre vand alt efter den meltype du bruger. Bruges rent hvedemel - 1 dl.
2) Lad dejen hvile koldt i ca. 1 time
3) Del dejen i 9 lige store dele (jeg vejede dem)
4) Rul dejen ud i tynde cirkler og kom ca. 1,5 spsk fyld (opskrift herunder) på og luk dem over på midten så de bliver halvmåneformede. Luk med en gaffel som trykkes ned langs kanten
5) Pensl evt. med pisket æg og bag ved 200 grader ca. 20 min

     

Fyld:
300 g kartofler
100 g ærter
½ l vand
1 stort løg
2 fed hvidløg
stødt koriander
stødt asafoetida (indisk krydderi)
stødt cayennepeber
garam masala
en lille bitte smule kanel
karry
salt/peber

1) Skær løg ud hvidløg fint ud og steg ved middelvarme i ca. 10 min
2) Skær de rå karfofler ud i meget fine tern og steg med et par min
3)Tilsæt krydderier efter smag og vand og lad retten simre ca. 20 min til kartoflerne begynder at koge lidt ud. Tilsæt ærter de sidste par min.
4) Køl ned og brug som fyld i samosas.

Sådan så fyldet ud - det smagte vildt godt.



Sådan så det færdige grød-knækbrød ud. Der ligger også et par boller, som jeg vil blogge om senere


mandag den 19. november 2012

Torvehallerne og lidt lækkerier




Efter jeg havde fået min første julemarkedsoplevelse, gik turen gennem Købmagergade til Torvehallerne. Jeg elsker at snuse rundt i mellem alle de forskellige stader og se, hvad de har at byde på. (Smagsprøver -YAY) Specielt krydderi-, oste- og bagerstaderne er i høj kurs hos mig, og jeg kommer sjældent derfra uden lige at have købt noget. Hvis kærestemand og jeg har overskud i madbudgettet (ja, vi lægger et fast beløb til side hver måned – the joy of university living), går vi gerne herind og forkæler os selv med hjemkøbt tapas.




Det er et før-blog-billede, så kan ikke huske hvad der er på billedet – så tag det som et stemningsbillede.
Ofte bliver det brød fra Fougaz – dette brød er simpelthen så lækkert, men lige denne gang kunne jeg ikke overskue køen. Jeg gik i stedet over til ostehandleren, hvor der også var vildt travlt, og til sidst opgav jeg. Min tålmodighed var ikke på det højeste, og generelt var jeg lidt skuffet over Torvehallerne den dag. Der var ikke den sædvanlige følelse af hold-da-op-jeg-må-bare-købe-denne-med-hjem. Underligt, men det var nok mest mit eget humør der var lidt off.




Jeg står altid og savler over de forskellige slags fudge, der er i denne butik. Jeg har dog ikke fået købt noget derfra endnu, men har til gengæld et forestående projekt om at lave hjemmelavet lakrids- og chokoladefudge her til jul.

Til gengæld køber jeg ofte krydderurter herinde. Jeg elsker, at duften og smagen bare er noget  helt særligt. Jeg er ikke for fin til at samle en omgang basilikum op i Netto, hvis bare den dufter ordentligt, men der er altså noget specielt ved at købe dem herinde. Og så er udvalget jo bare enormt meget større.


Det fine udendørsmarked
Herefter bevægede jeg mig videre til Magasin, hvor jeg for første gang i mit liv smagte Valrhona-chokolade. Jeg ved det, det er et kæmpe chok, men mit budget på SU hænger bare ikke rigtig sammen med at købe denne chokolade, og jeg bager faktisk så sjældent kage, at jeg endnu ikke har haft incitament til at købe den. Jeg har for eksempel aldrig i mit liv lavet en brownie!!! ( Og for at være helt ærlig har jeg først for nyligt opdaget, hvor man kunne købe Valrhona.) Pinligt men sandt. Til gengæld er jeg nu omvendt, og hvis jeg skal lave noget med mørk chokolade i fremtiden, og budgettet er til det; jamen så er deres 70% taget. Umsmums for en himmelsk mundfuld. I min falden-i-svime glemte jeg dog at tage billeder!
I Magasins madafdeling købte jeg følgende oste med hjem: Manchego og trøffel-pecorino.



Den sidstnævnte smagte jeg for første gang i Firenze i september og har siden været hooked. Men hold da op hvor var de dyre. 2 små stykker ; i alt omkring 140 g – 62 kr. Puha da… De skal nydes!!!
På vejen hjem smuttede jeg også lige forbi Emmerys på Christianshavn og købte brød. Jeg var meget ubeslutsom mellem et græskarbrød og et brød med honning og rug, så den søde pige tilbød at jeg kunne få et ½ af hver. Super fedt! 32,5 kr og vi har brød til flere dage.


Der har jo været en del polemik omkring Emmerys, og at de nu ikke bager brødet selv på stedet. Grunden er, at de ikke længere selv har kapacitet til at følge med efterspørgslen, og derfor får det bagt eksternt- vel og mærke med deres egne opskrifter og stadig øko. Jeg kan overhoved ikke smage forskel på før-og-efter-brødet og synes, da det er enormt positivt, at de har så stor succes. Det skal man da bare klappe i sine små fede hænder over i disse krisetider. Jeg kan for resten ikke vælge, hvilket brød jeg synes bedst om. Rug/honningbrødet er lidt mere bastant og uden samme seje skorpe, som græskarbrødet og er nok mere et aftensmadsbrød, hvor græskarbrødet er super til ost (og tandsmør!!). Jeg er i hvert fald fan af begge.

søndag den 18. november 2012

Årets første julemarked

Højbro Plads - nu med julemarked


Fredag var jeg ude at gå en tur for at få lidt frisk luft og motion – jeg har stadig ondt efter at have fået fjernet min tand så weekendens sædvanlige formiddagsløbeture var udelukkede. Jeg glæder mig utroligt meget til de sting kommer ud mandag; har lidt mistanke om at det er dem, som niver hele tiden. Kærestemand var tung i hovedet og var derfor ikke med i denne omgang og jeg synes at luften blev en smule alkoholtung i den lille toværelses på Amager mens han ’dampede’ af, så afsted det gik. Jeg elsker at gå og snuse rundt i de små gader i indre by; ikke så meget for at shoppe (SU you know) men mest for at se et København væk fra Strøget og mit sædvanlige Amagerbro.


Denne gang kom jeg dog slet ikke så langt! På Højbro Plads stødte jeg ind i årets første julemarked, og det skulle selvfølgelig da udforskes. Mine forældre har aldrig taget mig med på Julemarked, og jeg skal ærligt indrømme, at jeg selv efter 5 år i hovedstaden stadigvæk ikke har fået bevæget mit luksuslegeme på et. Men i år skal det være! Min søster og jeg har endda aftalt, at vi skal på en endagstur til Lübeck på julemarked. Vores julegave til hinanden (chokolade og Bordershop – YAY!!!)
Jeg var ret overrasket over, hvor mange af boderne, som var tyske. Både Glühwein, diverse øl og så denne lille sjove shop:

Det er da et ægte vindersmil!!!
Den søde fyr solgte sådan nogle underlige konfektkugler, jeg aldrig før har set. De fandtes i alle mulige forskellige typer; nougat, chokolade af alle typer, med cookies etc.. Jeg tror, der mindst var 30 forskellige, og de var kæmpestore!!! Jeg vil gætte på omkring 10-12 cm i diameter. Jeg har boet i Tyskland og har aldrig nogensinde set dem før ( okay, de tyskere kan virkelig lave meget forskelligt slik og kage), men måske er de bare ikke udbredt i Hannover-egnen.
Jeg købte ikke en, da jeg ikke var sikker på om min krop ville kunne klare sukkerchokket – af personlige erfaringer med de tyske kager skal man have noget modstandskraft for ikke at blive omdannet til en kæmpe gooey pool of sugar, og jeg skulle helst gå hjem igen. (Men min evil plan er at overtale Kærestemand eller Søs til at dele en med mig!)


Derudover var der diverse (normale??) krimskramsboder med strik, julepynt, dukker. Desuden madboder – bl.a. Churros som jeg smagte for første gang i Tyskland og ved, at tyskerne ELSKER! Og som nævnt Glühwein i en rigtig tysk lille hytte (de er overalt på tyske markeder).
Jeg var ret overrasket over at flere boder solgte almindeligt tøj som for eksempel skijakker, converse-sko, børnetøj og så meget andet, når nu Strøget ligger 50 m væk. Er dette normalt for julemarkeder?

Alpehytte i storbyen

Da jeg nu allerede havde bevæget mig væk fra min oprindelige plan om at skulle snuse rundt i de gamle gader, besluttede jeg mig for at gå i madmood og besøge Torvehallerne, Illum og Magasin og måske tilsnige mig en smagsprøve eller to. ;-) Mere om det i næste indlæg – dette er vist rigeligt langt nu.


fredag den 16. november 2012

Kandiserede appelsin/mandarinskræller og suppe


Dagen i dag bød på selvmedlidenhed - dog i mindre grad end i går - HPV-vaccine, biblioteket hygge med Fynboen, kartoffel-jordskokkesuppe og kandiserede appelsinskræller.

Først vil jeg gerne sige, at jeg er vildt glad og stolt over at bo i et land, som gratis giver HPV-vaccine til ihvertfald en del af sin indbyggere (at drenge ikke får det er en længere og meget politisk diskussion, som jeg ikke har tænkt mig). Det er da fantastisk, at man har et samfund som selv under en global krise vælger at bruge penge på sådanne tiltag. Go Go!!! Jeg har haft kræft i den nærmeste familie og ved hvor utroligt opslidende det er, så det, at staten forhindrer ihvertfald nogle tilfælde gennem vaccination er fantastisk, synes jeg.

Efter vaccinen røg jeg en tur på biblioteket, hvor jeg bl.a. kom hjem med Tamora Pierce: Mastiff. Jeg har nydt de to foregående bøger i serien og er allerede dybt bgravet i denne.

Jeg lavede desuden kandiserede appelsin/mandarinskræller, som et slags tidligt julekonfekt-eksperiment. Jeg sjussede mig frem og kom frem med følgende opskrift:


Ingredienser:

skrællerne fra 1 appelsin og 5 mandariner skåret i tynde strimler
saften fra ovenstående frugter
2 dl vand
3 dl sukker

1) Læg skrællerne i en gryde; dæk dem fuldstændig med vand og lad dem koge i ca. 15-20 min. Dette fjerner bitterhed. Dræn vandet fra
2)Rør sukker, saft og vand sammen med appelsinskallerne og lad det koge i ca. 1 time
3)Fjern skallerne fra siruppen og lad dem tørre på bagepapir. Gem sirup og brug den f.x. i cocktails, kager, oven på is etc.

Man kan vende de tørre skræller i mørk chokolade, hakke dem og bruge dem i konfekt eller kager. Kun fantasien sætter grænser. Mine bliver nok vendt i mørk chokolade. 

Til aftensmad fik vi denne suppe:


Den smager bedre end den ser ud



Ingredienser:
1 stort fintsnittet løg
2 fed hvidløg i skiver (eller flere)
750 g kartofler, vasket og skåret i tern
750 g jordskokker, vasket og skåret i tern
et splat æblecidereddike
ca. 1 l grøntsagsbouillon
3 laurbærblade
ca. 10 karryblade
sort peber
karry
garam masala
salt

1) Svits løg og hvidløg i ca. 10 min over middel varme
2) Tilsæt kartofler og jordskokker og svits yderligere 5 min under omrøring.
3) Tilsæt bouillon, æblecidereddike, laurbærblade og karryblade og lad det koge indtil grøntsagerne er møre. Ca. 30 min.
4) Her kan man tage gryden af varmen og lade den stå og trække smag hele dagen eller fortsætte direkte
5) Fjern karry- og laurbærblade og blend suppen. 
6) Varm suppen godt op og smag til med de krydderier, du foretrækker.
7) Server med brød til og evt. en klat creme fraiche




Undskyld billederne - vores spisebord har ingen direkte lampe over, og fotografi er ikke min stærke side. Det sidste billed viser hjemmelavet tofu , som er vendt i majsmel, salt og oregano og stegt på panden. Ikke videre kønt da det faldt fra hinanden. Næste gang laver jeg det i ovnen.


torsdag den 15. november 2012

Hjemmelavet 'Tofu'


Lækkert ser det bestemt ikke ud - men på den anden side det gør købetofu heller ikke.


Årh ja... Tænderne virker stadig ikke... I går var jeg til det super spændende SHARE Symposium på KU. Det var nogle fantastiske oplæg, og jeg tror endda at jeg har fundet ud af hvad jeg gerne vil skrive speciale om. MicroRNA i onkologi; Jeps jeg er en ultranørd. Jeg skal til speciale samtale i næste uge, så nu får vi at se om Professoren er med på den leg.

Selvom symposiet var rigtig fedt, var det dog lidt anstrengende at rende rundt og se de andre guffe lækre sandwiches, boller, chips, bolcher, nødder etc. mens jeg måtte tage mig til takkee med min linse-grøntsagspure (som ligner babymad) med quinoa. Øv bøv - tilgengæld købte jeg så en lille pakke piratos i pausen (25 g YAY!!!) - hvilket faktisk stort set er det eneste Hariboslik som er uden gelatine. Det er dog meget heldigt for mig for jeg ELSKER Piratos.

Jeg var ret træt og sulten da jeg kom hjem så ned røg resterne af frokosten. Til gengæld startede jeg et projekt op:

Hjemmelavet Tofu!
Nej, det er ikke havregrød

På en eller anden måde faldt jeg over opskriften her. Jeg tænkt,e at det var et godt projekt, da tofu jo er blødt og derfor spisbart for mig i disse dage.
Jeg modificerede en lille bitte smule, da jeg ikke havde nok kikærtemel. Jeg gjorde således:

Ingredienser:

2,5 dl kikærtemel
ca. 1 spsk gærflager
4 dl vand
et nip salt.

1. Bland tørre ingredienser og tilsæt langsomt vand, mens der piskes
2. Lad dejen hvile i op til 8 timer - min hvilede ca. 2 timer.
3. Varm dejen op under omrøring til den bliver tyk. Der kan godt dannes klumper - tag gryden af varmen og pisk den jævn
4. Hæld dejen i et fad med bagepapir (jeg brugte en tærteform) og lad den køle helt af
5. Skær i passende stykker og brug som fast tofu i diverse opskrifter

Det smager overhoved ikke som tofu - men på den anden side smager tofu jo oftest bare neutralt. Smagen er af kikærtepandekager, så hvis man ikke kan lide denne lidt specielle smag, skal man nok ikke lave det. Jeg kan forestille mig at man vil kunne bruge sojamel med samme metode, men jeg har ikke selv prøvet det.

I morgen eller overmorgen uploader jeg den opskrift, som jeg brugte 'tofuen' til. Den er fra 'Veganomicon' kan jeg afsløre ;-)


 Prof. David Argyle kom forresten med dette fede citat under sin forelæsning om komparativ onkologi, da han takkede sin kone til sids:

'Behind every great man there is a slightly disappointed woman'

Og jeps han er brite..

onsdag den 14. november 2012

Selvmedlidenhed i højeste grad

planket fra her
 AUCH!!!!!! Jeg har fået fjernet min visdomstand i underkæben og det gør sgu nas. Det er den anden af disse som ryger. Sidst tog det 1,5 timer på bordet og de måtte bedøve mig 3 gange - jeg omsætter lidocainen, de bruger, helt urealistisk hurtigt (og ja jeg er en pjevs også!)- til gengæld havde jeg overhovedet ingen smerter i de efterfølgende dage. Denne gang var det lige omvendt; 20 min og tanden var ude. Jeg var fuldstændig overrasket. Til gengæld har jeg været ret smertepåvirket lige siden. Suk.. Kærestemand er sød og medlidende, men øv jeg har ondt af mig selv. Jeg så faktisk et helt afsnit af 'For Lækker til Love' bare for at vide at der er mere elendige mennesker end jeg. Og det var så dagens bitchy Stine.
De næste par dage står på flydende mad og helst kold også så jeg har kogt havregrød. For at det skulle være lidt lækkert valgte jeg at gå i Irma og købe denne grød:
Irmas hjemmeside


Jeg koger den, som beskrevet på pakken og blander den med most banan, kanel, kardemomme og græsk yoghurt. Og så er det ellers bare en langsommelig affære at spise maden. Jeg er vildt begejstret for grøden og den mætter godt i lang tid. En rigtig bonus, når man, som jeg, har tendens til at gå hurtigt sukkerkold.  I dag skal jeg til symposium på Uni, hvor vi ellers bliver trakeret med både morgenmad, frokost og snacks. Øv bøv; jeg må klare mig med havregrød. I det mindste er jeg ikke hævet op til fodboldstørrelse. ;-) Jeg glæder mig meget og satser kraftigt på at smerten er væk der. Ellers må jeg ty til mine ny-indkøbte Pinex og Ibuprofener.

Dagens optur var dog at tandlægeregningen blev 200 kr. mindre end forventet - det passer vist lige med en brunch til kærestemand og jeg, når jeg kan tygge igen.